Flinke stijging minimumloon 2024

In 2023 hebben we al eens de minimumlonen voor je op een rijtje gezet. Nou is recent in de eerste kamer een akkoord bereikt over een nieuwe stijging van het wettelijk minimumloon per 2024.

Wettelijk minimumloon 2024

In het verleden was het altijd zo dat de arbeidsomvang per week leidend was voor het WML. Vanaf 2024 is dit niet meer het geval. Het uitgangspunt wordt het wettelijk minimumloon op basis van een 36-urige werkweek.

Voor bedrijven die nu uitgaan van een 40-urige werkweek of een 38-urige werkweek betekent dit een forse stijging van het salaris. In de praktijk kan dit zelfs wel oplopen tot meer dan 10% stijging in sectoren met een 40-urige werkweek en zo`n 5% in sectoren met een 38-urige werkweek.

WML, wat is dat precies?

In Nederland heeft iedere werknemer vanaf 21 jaar recht op een uurloon dat minimaal gelijk staat met het wettelijk minimumloon. Als werkgever mag je een medewerker van 21 jaar of ouder dus nooit minder betalen dan het WML.

Het vastgestelde WML bestaat sinds 1969 en bedraagt een bruto bedrag. Als je aan het werk gaat betaal je bijvoorbeeld ook loonheffingen waardoor je netto minder zult overhouden.

Bel mij terug
© HB Personeel 2023
Ontwikkeld door Convident