Flinke stijging minimumloon 2024

In 2023 hebben we al eens de minimumlonen voor je op een rijtje gezet. Nou is recent in de eerste kamer een akkoord bereikt over een nieuwe stijging van het wettelijk minimumloon per 2024. Het minimumloon is een belangrijk onderwerp voor werknemers en werkgevers. In dit blogbericht bespreken we de belangrijkste veranderingen rondom het minimumloon in 2024. Ben benieuwd wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent? Lees dan gauw verder.

Wettelijk minimumloon 2024

In het verleden was het altijd zo dat de arbeidsomvang per week leidend was voor het WML. Vanaf 2024 is dit niet meer het geval. Het uitgangspunt wordt het wettelijk minimumloon op basis van een 36-urige werkweek.

Voor bedrijven die nu uitgaan van een 40-urige werkweek of een 38-urige werkweek betekent dit een forse stijging van het salaris. In de praktijk kan dit zelfs wel oplopen tot meer dan 10% stijging in sectoren met een 40-urige werkweek en zo`n 5% in sectoren met een 38-urige werkweek.

Houd de komende maanden de officiële berichtgeving in de gaten om op de hoogte te blijven van de exacte bedragen. Zodra deze volledig bekend zijn zullen wij je hier uiteraard verder over informeren.

WML, wat is dat precies?

In Nederland heeft iedere werknemer vanaf 21 jaar recht op een uurloon dat minimaal gelijk staat met het wettelijk minimumloon. Als werkgever mag je een medewerker van 21 jaar of ouder dus nooit minder betalen dan het WML.

Het vastgestelde WML bestaat sinds 1969 en bedraagt een bruto bedrag. Als je aan het werk gaat betaal je bijvoorbeeld ook loonheffingen waardoor je netto minder zult overhouden.

Wat betekent dit voor jou als werknemer in Nederland?

Als het bedrijf waar jij aan de slag gaat werkt op basis van het minimumloon dan zijn deze veranderingen in het minimumloon belangrijk om in de gaten te houden. Ze zorgen ervoor dat je een eerlijk loon ontvangt voor het werk dat je doet en daarom is het goed als je weet wat je rechten zijn als werknemer.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van het minimumloon en bespreek eventuele onduidelijkheden met je werkgever of uitzendbureau. Heb je nog vragen over het minimumloon die wij nog niet beantwoord hebben neem dan contact met ons op en we vertellen je alles over de laatste ontwikkelingen.

Welke sectoren hanteren het minimumloon?

Het minimumloon is van toepassing op veel verschillende sectoren. Het doel van het minimumloon is om werknemers een eerlijke vergoeding te bieden voor hun werk, ongeacht in welke branche ze werkzaam zijn. In sommige sectoren is het gebruikelijker dat werknemers het minimumloon verdienen, vooral in functies die geen specifieke opleiding of ervaring vereisen. Enkele voorbeelden van sectoren waar het minimumloon vaak wordt gehanteerd, zijn:

Detailhandel en horeca: winkelpersoneel, kassamedewerkers, obers, en keukenhulpjes.
Schoonmaak: schoonmakers en facilitair personeel in kantoren, scholen, en zorginstellingen.
Logistiek en transport: magazijnmedewerkers, orderpickers, en koeriers.
Productie: fabrieksarbeiders en assemblagemedewerkers.
Agrarische sector: landarbeiders en seizoenswerkers.

Het is belangrijk op te merken dat het minimumloon als een basis dient, en in veel gevallen kunnen werknemers hogere lonen verdienen op basis van hun ervaring, opleiding of onderhandelingsvaardigheden. Daarnaast hebben sommige sectoren en beroepen collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) waarin specifieke loonschalen en arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd, die vaak hoger zijn dan het wettelijk minimumloon.

Bel mij terug
© HB Personeel 2023
Ontwikkeld door Convident