10 dingen die je beter niet kunt doen bij een sollicitatiegesprek

Jij bent een leuke baan tegengekomen en hebt veel tijd en aandacht besteed aan het maken van een goed cv en een leuke motivatiebrief. Yes! Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Natuurlijk hoop je dat je een goede indruk achterlaat en je binnenkort kunt starten met die mooie baan. Graag geven wij je een 10-tal tips van dingen die je beter niet kunt doen tijdens je sollicitatiegesprek. Wanneer je hier goed om denkt ligt het in ieder geval niet aan deze dingen.

  1. Te laat komen
  2. In je chillpak aanschuiven
  3. Je mobiele telefoon niet uitzetten
  4. Je gesprekspartner niet aankijken
  5. Te weinig informatie over het bedrijf en de vacature
  6. Te veel informatie over jezelf
  7. Negatief praten over je vorige werkgever
  8. Te veel vakjargon gebruiken
  9. Geen vragen stellen
  10. Geen bedankje achteraf

Te laat komen

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten. Dit begint met op tijd komen. Zorg er daarom voor dat je goed kijkt hoe lang je erover doet om bij het bedrijf te komen en hou ook rekening met eventuele drukte in het verkeer. Als je 10 minuten voor de afspraak present bent maakt dit een goede eerste indruk. Extra tip: Rijd in de week voorafgaand aan het gesprek al eens naar de locatie zodat je zeker weet waar het bedrijf zit. Wel handig als je de navigatie al een tijdje niet hebt ge-update of blijkt dat ze in de buurt veel wegwerkzaamheden hebben.

In je chillpak aanschuiven

Natuurlijk zit niks zo lekker als jouw nieuwe joggingpak waar je `s avonds mee op de bank tv zit te kijken. Toch is comfort niet het enige dat belangrijk is. Het is ook belangrijk dat je er representatief op staat als jij je voorstelt aan jouw toekomstig werkgever. Dus laat dat chillpak maar in de kast hangen en ga voor een nette outfit. Dit hoeft natuurlijk niet per se een pak te zijn, maar zorg er wel voor dat je er verzorgd uitziet.

Je mobiele telefoon niet uitzetten

Niets is zo vervelend als wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek wordt gestoord door een telefoontje op een piepje omdat je een nieuwe match hebt op Tinder. Zet daarom je mobiele telefoon op stil of beter nog, zet hem uit. Zo voorkom je onnodige afleiding en laat je zien dat je geconcentreerd bent op het gesprek.

Je gesprekspartner niet aankijken

Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om oogcontact te maken met je gesprekspartner. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent en dat je serieus bent over de functie. Kijk dus niet naar de grond of naar het plafond, maar hou je blik gericht op je gesprekspartner(s).

Te weinig informatie over het bedrijf en de vacature

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er daarom voor dat je voldoende informatie hebt over het bedrijf waar je solliciteert. Op die manier kun je tijdens het gesprek goed laten zien dat je geïnteresseerd bent in de organisatie en de functie. Check bijvoorbeeld van tevoren even goed de website van het bedrijf of kijk op hun social media kanalen. Ook kan je even googlen op de bedrijfsnaam en informatie vergaren over het bedrijf en wat ze doen. Ook is het belangrijk om je te verdiepen in de vacature. Stel bijvoorbeeld geen onrealistische salariseisen. Zorg er daarom voor dat je goed onderzoek hebt gedaan naar wat er in de branche gebruikelijk is en wat er bij de functie past.

Te veel informatie over jezelf

Natuurlijk is het belangrijk om jezelf te presenteren tijdens een sollicitatiegesprek. Maar let op dat je niet te veel informatie geeft over je persoonlijke leven. Jouw toekomstig werkgever hoeft bijvoorbeeld niet te weten dat je afgelopen weekend te diep in het glaasje hebt gekeken en gevallen bent met je fiets. Het gaat tenslotte om je kwaliteiten en ervaringen die relevant zijn voor de functie. Houd het dus professioneel.

Negatief praten over je vorige werkgever

Een veelgemaakte fout tijdens een sollicitatiegesprek is negatief praten over je vorige werkgever. Dit komt onprofessioneel over en kan een negatieve indruk achterlaten. Zorg er dus voor dat je je antwoorden positief en constructief houdt. Je wilt niet dat jouw toekomstige werkgever jouw geen baan aanbiedt omdat ze bang zijn dat je in de toekomst ook negatief over hun praat.

Te veel jargon gebruiken

Het is natuurlijk goed om te laten zien dat je verstand hebt van de branche waarin het bedrijf opereert. Maar pas op dat je niet te veel jargon gebruikt. Dit kan voor verwarring zorgen en maakt het gesprek minder toegankelijk voor je gesprekspartner.

Geen vragen stellen

Een sollicitatiegesprek is niet alleen een moment waarop je wordt beoordeeld, maar ook een moment om zelf vragen te stellen. Zorg er dus voor dat je vooraf vragen bedenkt die je aan je gesprekspartner wilt stellen. Dit toont niet alleen interesse, maar geeft ook een goed beeld van jou als persoon. Vooraf zou je prima een aantal vragen voor jezelf op papier kunnen zetten en deze meenemen naar het gesprek.

Geen bedankje achteraf

Tot slot is het belangrijk om je gesprekspartner te bedanken voor het gesprek en te laten weten dat je geïnteresseerd bent in de functie. Wanneer jij jouw enthousiasme laat blijken na het gesprek zal jouw gesprekspartner hier zeker enthousiast van worden. Wat dat betreft is het afsluiten van het gesprek net zo belangrijk als de eerste indruk.

We hopen dat we jou met deze 10 dont`s een beetje hebben kunnen helpen in jouw voorbereidingen op het sollicitatiegesprek dat je binnenkort hebt. Heb je nog geen gesprek gepland staan maar zou je graag willen weten wat HB personeel voor jou kan betekenen? Laat dan jouw gegevens hieronder ⬇ achter en wie weet zitten wij binnenkort aan tafel voor jouw volgende stap in je carrière.

Inschrijven

Bel mij terug
© HB Personeel 2023
Ontwikkeld door Convident