De inlenersbeloning 2023

In jouw zoektocht naar een nieuwe baan ben je terecht gekomen bij een leuke vacature. Alleen deze vacature staat online bij een uitzendbureau. We kunnen ons goed voorstellen dat jij je afvraagt of je liever aan de slag gaat via een uitzendbureau of toch liever rechtsreeks bij een bedrijf in dienst. Graag vertellen we je daarom meer over de inlenersbeloning.

Wat is de inlenersbeloning?

Als uitzendkracht heb je recht op dezelfde beloning als het personeel dat rechtsreeks bij een bedrijf aan het werk is. Dit staat beschreven in de Uitzend CAO. Dat betekent dat je in dezelfde functieschaal van de betreffende cao wordt ingeschaald als een medewerker van het bedrijf zelf die dezelfde functie / werkzaamheden doet.

De inlenerbeloning is de laatste jaren steeds verder uitgebreid. In Nederland streven we namelijk naar een gelijke behandeling voor iedereen. Ga jij via een uitzendbureau aan de slag dan zal je worden ingeschaald volgens de cao van het inlenende bedrijf. De volgende punten uit die cao worden overgenomen door het uitzendbureau en zijn dus componenten waar jij recht op hebt;

 • Bruto uurloon conform functieprofiel
 • Initiële loonsverhogingen zoals bij de inlener bepaald
 • Periodieken
 • ATV / ADV dagen
 • Onkostenvergoedingen
 • Toeslagen voor overwerk en onregelmatig werken
 • Eénmalige uitkeringen
 • Thuiswerkvergoeding
 • Loonsverhogingen met terugwerkende kracht
 • Recht op dezelfde inschaling als je binnen 12 maanden terugkeert bij dezelde inlener in dezelfde cao
 • Vaste eindejaarsuitkering zoals omschreven in de cao van de inlener

Zoals je ziet zijn de belangrijkste punten gelijk getrokken om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk sprake is van gelijke beloning. Regelmatig krijgen wij bij HB personeel vragen over dit onderwerp. Daarom hebben we de meest gestelde vragen hieronder voor je uitgewerkt:

Heb ik als uitzendkracht ook recht op vakantiedagen?

Stel dat je fulltime (40 uur) aan het werk zou gaan dan heb je recht op 25 vakantiedagen per jaar. Hiervan zijn 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Je kunt ervoor kiezen om de 5 bovenwettelijke dagen in geld uit te laten keren. De wettelijke vakantiedagen moet je in vrije tijd genieten.

Heb ik als uitzendkracht recht op vakantiegeld?

Jazeker! Als uitzendkracht heb je recht op vakantiegeld. Dit bedraagt 8,33% van jouw feitelijke loon. Dit bedrag wordt automatisch opgespaard op jouw loonstrook en normaalgesproken 1x per jaar uitbetaald. Hiermee kan je bijvoorbeeld je vakantie betalen.

Heeft een uitzendkracht recht op ATV / ADV?

Ben je uitzendkracht dan wordt je beloond conform de inlenersbeloning. Dit betekent dat je recht hebt op dezelfde opbouw ATV / ADV als werknemers die in dienst zijn bij de opdrachtgever waar jij aan de slag bent. Je kunt er voor kiezen of je dit in extra vrije tijd of in geld gecompenseerd wilt hebben.

Bel mij terug
© HB Personeel 2024
Ontwikkeld door Convident