5 Tips die jou gaan helpen bij je sollicitatiegesprek

Sollicitatie tips

Tijd om je droombaan binnen te slepen!

Je hebt gesolliciteerd op de functie van je dromen, en warempel je wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Spannend? Natuurlijk, je bent niet de enige die dat vindt. Maar de kunst is om hier op een juiste manier mee om te gaan. Want onthoudt, de eerste horde is al genomen, je bent uitgekozen om op gesprek te komen. Maar hoe kan jij er voor zorgen dat jij straks met een normale hartslag en zonder knikkende knieën binnenstapt bij je toekomstige werkgever. Deze tips helpen jou om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op het sollicitatiegesprek.

1. Je eerste indruk telt

Het klinkt als een open deur maar het is de eerste indruk die telt. Wanneer jij op tijd bent laat je zien dat jij je aan afspraken houdt. Zorg ervoor dat jij die avond ervoor al gekeken hebt waar je route langs gaat en wat je reistijd is. Geef jezelf een beetje speling dan is het ook niet zo erg als de brug openstaat of de lesauto voor je niet opschiet.
Hoe lekker je favoriete trainingsbroek ook zit, laat hem maar een dagje in de kast hangen. Zorg ervoor dat je schone kleding draagt en nette schoenen aan trekt. Want een eerste indruk telt en maak je maar één keer.

2. Neem je cv mee naar het sollicitatiegesprek

Neem je cv altijd mee, ook al wordt hier niet om gevraagd. Je cv kan jou helpen om jouw werkverleden toe te lichten. In de meeste gevallen is dit voor degene die de sollicitatie afneemt de leidraad in een gesprek, dus het zal hoogstwaarschijnlijk terugkomen. Zorg ervoor dat je cv volledig en up-to-date is en je meest recente werkervaring bovenaan staat.

3. Verdiep je in de vacature en het bedrijf

Zorg ervoor dat je de vacature goed kent. Wanneer je vragen gaat stellen waarvan de antwoorden al in de vacaturetekst stonden lijkt dit alsof je je niet hebt voorbereid.  Maar wanneer je vraagt om een toelichting van de vacaturetekst komt dit juist geïnteresseerd over en geeft het aan dat je je goed hebt verdiept in jouw toekomstige functie.
Laat zien dat je jezelf hebt verdiept in het bedrijf, door bijvoorbeeld op de website te kijken. Stel een vraag over de nieuwe machine of ander nieuwsitem op de website van het bedrijf. Wees niet bang om vragen te stellen want dit komt juist belangstellend over. Hiermee toon je aan dat jij je hebt verdiept in de organisatie waar jij hopelijk voor gaat werken.
Ook is het belangrijk dat je te weten komt waar je terecht komt. Stel tijdens je sollicitatiegesprek vragen over hoe je werkdag eruit komt te zien of hoe het team is waarin je komt te werken. Dit geeft jou een duidelijk beeld van de functie waarop jij solliciteert.

4. Geef praktijkvoorbeelden van je sterke & zwakke punten

Je sterke punten benoemen is iets wat heel veel mensen lastig vinden. Zorg ervoor dat je deze sterke punten kan onderbouwen met praktijkvoorbeelden. Kan jij goed samenwerken? Geef een voorbeeld vanuit je vorige of huidige werk waaruit dat blijkt. Dit zorgt ervoor dat jouw nieuwe werkgever een duidelijk beeld van jou krijgt. Zorg ook dat je nadenkt over je zwakke punten. Benoem hoe je met deze zwakke punten omgaat of bezig bent met het verbeteren hiervan. Wanneer je dit laat terugkomen in het gesprek laat je zien dat je over genoeg zelfreflectie beschikt waardoor het in feite als sterk punt wordt meegenomen.

5. Blijf jezelf

Misschien wel het meest belangrijke als laatst. Maak er geen toneelstukje van. Blijf oprecht en dichtbij jezelf, want als jij jezelf anders voordoet dan dat je bent valt dat wel op. Daarnaast kan je verwachtingen creëren die kunnen tegenvallen als je echt aan het werk bent. Want onthoudt: jij moet niet alleen goed bij de baan passen, maar de baan ook goed bij jou.

Hopelijk gaan deze tips jou helpen bij je sollicitatiegesprek, succes!

Contact Us

 

 

 

 

 

Bel mij terug
© HB Personeel 2024
Ontwikkeld door Convident