Getuigschrift – wat is het?

Het belang van een getuigschrift bij het vinden van de perfecte baan in Noord-Nederland

Een getuigschrift kan het verschil maken tussen het vinden van de perfecte baan en het blijven zoeken. Het laat zien wat je hebt bereikt en waar je goed in bent. Bij HB Personeel, jouw uitzendbureau in Noord-Nederland, begrijpen we het belang van een sterk getuigschrift en helpen we je graag bij het vinden van de perfecte baan in Groningen, Drenthe en Friesland.

Wat is een getuigschrift?

Een getuigschrift is een document waarin een voormalige werkgever of andere relevante partij de prestaties, vaardigheden en kwaliteiten van een werknemer bevestigt. Het is een manier om aan toekomstige werkgevers te laten zien dat je competent en betrouwbaar bent. Bij HB personeel krijgen we regelmatig de vraag of medewerkers ons als referentie mogen doorgeven wanneer ze verder willen solliciteren. Natuurlijk is dat voor ons geen probleem maar we maken ook regelmatig een getuigschrift zodat medewerkers dit kunnen toevoegen aan hun sollicitatie.

Waarom is een getuigschrift belangrijk?

Een goed getuigschrift kan je helpen opvallen tussen de vele sollicitanten die strijden voor dezelfde vacatures in de bouw, vacatures administratief medewerker of vacatures commercieel medewerker. Het biedt de volgende voordelen:

 1. Credibiliteit: Een getuigschrift geeft je sollicitatie extra gewicht door te laten zien dat anderen je werk en vaardigheden waarderen.
 2. Referenties: Potentiële werkgevers kunnen de persoon die het getuigschrift heeft geschreven benaderen om meer te weten te komen over jou als werknemer.
 3. Netwerken: Een getuigschrift kan je helpen bij het opbouwen van een professioneel netwerk, wat essentieel is bij het vinden van nieuwe kansen in jouw vakgebied.

Hoe kan HB Personeel helpen?

Bij HB Personeel zijn we trots op onze expertise in het verbinden van getalenteerde kandidaten met de juiste werkgevers. Of je nu op zoek bent naar vacatures facilitaire dienstverlening, vacatures groen gww, vacatures logistiek, vacatures productie, vacatures techniek of vacatures transport, we hebben een breed scala aan kansen in Drenthe, Friesland en Groningen.

We bieden persoonlijke ondersteuning bij het zoeken naar de juiste baan en het voorbereiden van je sollicitatie, inclusief het helpen met het verkrijgen van een sterk getuigschrift. Hier zijn enkele stappen die we samen kunnen nemen:

 1. Evalueer je prestaties: We helpen je bij het identificeren van je sterke punten en prestaties om op te nemen in je getuigschrift.
 2. Kies de juiste referentie: Samen zoeken we naar de beste personen om een getuigschrift voor je te schrijven, zoals voormalige werkgevers, collega’s of mentoren.
 3. Begeleiding bij het schrijven: We bieden advies en begeleiding bij het opstellen van een getuigschriftverzoek, zodat je referentie weet wat hij of zij kan benadrukken.
 4. Presentatie: We helpen je bij het correct en effectief presenteren van je getuigschrift tijdens sollicitatiegesprekken en in je cv.

Bij HB Personeel begrijpen we dat een getuigschrift slechts één onderdeel is van een succesvolle sollicitatie. Daarom bieden we uitgebreide ondersteuning bij elke stap van het sollicitatieproces, zodat je met vertrouwen kunt solliciteren en de beste kansen kunt benutten.


Wat moet er in een getuigschrift staan?

Een goed getuigschrift moet informatief en relevant zijn voor potentiële werkgevers. Hier zijn enkele belangrijke elementen die in een getuigschrift moeten worden opgenomen:

 1. Afzender: De naam, functie en contactgegevens van de persoon die het getuigschrift schrijft. Dit kan een voormalige werkgever, een collega, een mentor of een andere relevante persoon zijn.
 2. Relatie: Een korte beschrijving van de relatie tussen de schrijver van het getuigschrift en de werknemer, zoals hoe lang ze samen hebben gewerkt en in welke context.
 3. Prestaties: Een overzicht van de belangrijkste prestaties van de werknemer tijdens hun dienstverband of samenwerking. Dit kan betrekking hebben op specifieke projecten, verantwoordelijkheden of doelen die zijn bereikt.
 4. Vaardigheden: Een opsomming van de relevante vaardigheden en kwaliteiten van de werknemer, zoals technische vaardigheden, communicatievaardigheden, leiderschap of probleemoplossend vermogen.
 5. Persoonlijke kwaliteiten: Een beschrijving van de persoonlijke eigenschappen die de werknemer onderscheiden, zoals betrouwbaarheid, creativiteit, teamgeest of aanpassingsvermogen.
 6. Aanbeveling: Een duidelijke en oprechte aanbeveling van de werknemer aan toekomstige werkgevers, waarin de schrijver uitlegt waarom hij of zij denkt dat de werknemer geschikt is voor een bepaalde functie of branche.
 7. Datum en handtekening: Het getuigschrift moet gedateerd en ondertekend zijn door de persoon die het schrijft.

Het is belangrijk om te onthouden dat een getuigschrift op maat moet worden gemaakt voor de specifieke functie of branche waarin je solliciteert. Zorg ervoor dat de informatie in het getuigschrift relevant is voor de functie en aansluit bij de vaardigheden en kwaliteiten die de werkgever zoekt.

Voorbeeld van een getuigschrift

Jan de Vries
Directeur
De Vries Techniek B.V.
Industrieweg 123
1234 AB, Groningen
Telefoon: +31 (0) 123 456 789
E-mail: jan.devries@devriestechniek.nl

Datum: 20 april 2023

Aan wie het aangaat,

Hierbij bevestig ik dat [Voornaam Achternaam] van [startdatum] tot [einddatum] in dienst was bij De Vries Techniek B.V. als [functie, bijvoorbeeld: Technisch Medewerker].

Gedurende zijn/haar dienstverband bij De Vries Techniek B.V. heeft [Voornaam] een uitstekende bijdrage geleverd aan diverse projecten en taken. Zijn/Haar verantwoordelijkheden omvatten onder andere [specifieke taken, bijvoorbeeld: onderhoud en reparatie van machines, technische ondersteuning aan collega’s en klanten, en het oplossen van technische problemen].

[Voornaam] beschikt over uitstekende technische vaardigheden en een sterk probleemoplossend vermogen. Hij/Zij is altijd proactief en bereid om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Zijn/Haar communicatieve vaardigheden en teamgeest hebben bijgedragen aan een positieve werksfeer binnen het team.

Op basis van zijn/haar prestaties en professionele houding beveel ik [Voornaam] zonder voorbehoud aan voor toekomstige functies in de technische sector. Ik ben ervan overtuigd dat hij/zij een waardevolle toevoeging zal zijn voor elke organisatie.

Mocht u nog vragen hebben of aanvullende informatie wensen, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Met vriendelijke groet,

[Handtekening]

Jan de Vries
Directeur
De Vries Techniek B.V.

Is een getuigschrift nog van deze tijd?

Hoewel de rol van het getuigschrift in het sollicitatieproces enigszins is veranderd door de opkomst van sociale media en online platforms zoals LinkedIn, blijft het een waardevol hulpmiddel voor veel werkzoekenden en werkgevers. Het kan dienen als een aanvulling op je cv en online profiel, en biedt een extra mate van validatie voor je vaardigheden en ervaring.

Hier zijn enkele redenen waarom een getuigschrift nog steeds relevant is:

Credibiliteit: Een getuigschrift, met name van een gerespecteerde professional of een bekende organisatie, kan geloofwaardigheid toevoegen aan je sollicitatie en je helpen opvallen bij potentiële werkgevers.
Persoonlijk perspectief: Een goed geschreven getuigschrift kan een persoonlijk inzicht geven in je vaardigheden, prestaties en werkhouding. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn op de meer feitelijke informatie in je cv.
Netwerken: Het proces van het verkrijgen van een getuigschrift kan je helpen bij het opbouwen en onderhouden van professionele relaties, wat belangrijk is voor je carrièreontwikkeling en het vinden van nieuwe kansen.
Aanvulling op online profielen: Hoewel veel mensen tegenwoordig aanbevelingen en validaties van vaardigheden op LinkedIn hebben, kan een formeel getuigschrift je sollicitatie verder versterken en laten zien dat je grondig te werk bent gegaan bij het verzamelen van bewijs voor je vaardigheden.

Hoewel een getuigschrift niet altijd verplicht is en zijn belang kan variëren afhankelijk van de branche en het bedrijf, blijft het een nuttige manier om je sollicitatie te ondersteunen en je kansen op succes te vergroten. Het is echter belangrijk om je getuigschrift aan te vullen met een sterk cv, een goed geschreven sollicitatiebrief en een actueel online profiel, om een volledig beeld te geven van je professionele ervaring en capaciteiten.

Bel mij terug
© HB Personeel 2024
Ontwikkeld door Convident